Naši Loborci, Nikolina Kokolek, Katarina Plancutić, Nikol Kostanjevečki i Ivan Rihtarić, u nedjelju su, 20. studenog 2016. godine, u Osnovnoj školi Belec primili priznanja i Youthpass certifikate kao potvrdu, ali i zahvalu, za sudjelovanje u projektu KUD-a Belec.

118

Službeno trajanje projekta bilo je u razdoblju od 16. ožujka 2015. godine do 16. svibnja 2016. godine. Projekt „Go, go, NGO!“ vrlo je poticajan i motivirajući projekt čija je generalna ideja bila poboljšanje strukturiranog dijaloga unutar jedinica lokalnih samouprava, odnosno pronalaženje zajedničkog jezika između čelnika jedinica lokalnih samouprava i građana te jedinice. Riječ NGO (engl. Non-governmental Organisation) označava nevladine organizacije, a sama bit i poanta projekta potenciranje je, jačanje i bodrenje svih udruga i njihovih mladih članova. Projekt je bio strukturiran u 6 višednevnih sastanaka na kojima su problemi svih udruga bili analizirani i konkretizirani pa je uslijedilo učenje rješavanja tih problema. Na svakom se sastanku učilo o dobrim primjerima iz prakse, a u konačnici su odabrane aktivnosti koje se u sklopu projekta planiraju provesti tijekom njegova trajanja. Ovaj je projekt vrlo pozitivno utjecao na našu Općinu, a konkretna postignuća su:

  • Organizacija tribina na kojima su građani, posebice mladi, davali svoje prijedloge kako unaprijediti rad općinskih organa te kako poboljšati informiranost građana (dosad u Loboru nije bilo javnih tribina takve vrste).
  • Komunikacija načelnika s građanima moguća je svakim radnom danom tijekom čitavog radnog dana.
  • Općina ima svoje web-mjesto putem kojeg informira javnost o odlukama vijeća, objavljuje proračun i najznačajnije događaje
  • Sjednice općinskog vijeća otvorene su i građani na njima mogu sudjelovati bez ograničenja.
  • Dobra suradnja sa školom, a sastanak vijećnika i nastavnog osoblja rezultirao je nabavom besplatnih udžbenika za svu djecu OŠ „Franjo Horvat Kiš“ u Loboru.
  • Nadopuna Pravilnika o stipendiranju đaka i studenata.
  • Raspisan je javni natječaj za financiranje udruga.

Belečki je projektod Agencije za mobilnost i programe EU dobio 93 od 100 bodova, a projekt je postao primjer dobre prakse za KA3 projekte. Glavni nositelj projekta je Kulturno umjetničko društvo Belec pod stručnim vodstvom gosp. Nikole Kadoića. Partner projekta je Muzej županije Gorj „Alexandru Stefulescu“ iz Rumunjske, a sudionici projekta su Grad Opatija, Savjet mladih Grada Opatije, Folklorni ansambl Zora, KUD „Ljudevit Gaj“ Mače, KUEU Kaj, KUD Općine Konjščina, KUD Lobor, Grad Zlatar, Općina Mače, Općina Konjščina, Općina Zlatar Bistrica te Općina Lobor. Naši su sudionici kroz čitav projekt imali podršku i potporu gospođe Karoline Martinuš, predsjednice Kulturnog umjetničkog društva Lobor. Projekt ima uistinu pozitivan otisak i utjecaj na sve mlade sudionike, loborski su sudionici iznadprosječno zadovoljni projektom i njegovom implementacijom. Projekt je od mladih tražio poneka odricanja i oduzimanja slobodnog vremena, ali sve se stostruko vratilo. Uz mnogo novih informacija i mnogo novih znanja, naš je KUD dobio priliku zaplesati na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji, naša je grupa mladih sudjelovala na Pajdaškom sprehajanju u Zlataru pod temom „Lupitva“, a uspjenost projekta proslavljena je u kolovozu u Belcu na manifestaciji „KUD Belec i prijatelji“. Svi su naučili velike lekcije koje su, najvažnije od svega, primjenjive u svakodnevnom životu. Stečeno znanje nemoguće je oduzeti, a euforičnost, zadovoljstvo te želja za napretkom i poboljšanjem uvijek će biti prisutna. Još jednom zahvaljujemo KUD-u Belec na pozivu jer nam je omogućio brojna iskustva, nova znanja, prijateljstva i poznanstva te se nadamo da će se naša dobra suradnja nastaviti i u budućnosti.

Za KUD Lobor,

Kostanjevečki Nikol