Športsko društvo Lobor

Trg Svete Ane 26, 49253 Lobor
Tel/fax: (049)430 090

Športsko društvo Lobor registrirano je kao Udruga građana pri Uredu državne uprave u Krapinsko-Zagorskoj Županiji, a temeljna djelatnost je bavljenje športom građana Općine Lobor radi podizanja općih psihofizičkih sposobnosti aktivnih članova, a time i zajednice u cjelini.

Športsko društvo isključivo funkcionira na amaterizmu svih članova uprave kao i aktivnih članova – igrača.

Unutar ŠD Lobor djeluju NK “Lobor”, MNK “Rajec” i Športsko ribolovno društvo Lobor.

Športsko društvo Lobor trenutno broji 198 članova, od toga aktivno nogometom se bavi 22 seniora, 20 juniora i 22 pionira, dok su ostali članovi uglavnom veterani i podupirajući članovi.

NK “Lobor” po prvi puta osnovan je 1970. godine pod nazivom NK “Iskra” Lobor. Tada je klub pripadao II. Zagorskoj nogometnoj ligi.
Prvi Predsjednik kluba bio je Stjepan Vlahek, prvi trener ujedno i prvi blagajnik g. Vlado Kuprešanin, te g. Ivo Jureković prvi tajnik.

Najveći uspjeh u povijesti kluba bila su osvojena prva mjesta u ligi, i to krajem 70-tih godina prvo mjesto u II. Zagorskoj ligi i plasman u I. Zagorsku ligu, te 1987.god. prvo mjesto III. Zagorske lige i plasman u II. Zagorsku nogometnu ligu. Za spomenuti je i nagrada Fair-play ekipe nakon završene sezone 1996/1997.g.

Tijekom 1991/92. NK “Iskra” prestaje djelovati i briše se iz registra udruga, te do 1995.god. u Loboru nije bilo nogometnog kluba, koji se zahvaljujući angažmanu g. Marijana Benkovića (tadašnjeg Pročelnika Općine Lobor) i g. Željka Hendije (Šraf) ponovo osniva 1995. god. pod nazivom MNK “Rajec”, dok je nešto kasnije 1996.g. kada se i uključuje u službeno natjecanje II. ŽNL preimenovan u NK “Rajec” te s tim nazivom djeluje do 1998.g. kada klub mijenja ime u Športsko društvo Lobor s ustrojstvenim klubovima NK “Lobor” i MNK “Rajec” pod kojima djeluje i danas.

NK “Lobor” sada trenutno pripada II. Županijskoj ligi NSKZŽ, dok MNK “Rajec” službeno ne djeluje, već se natječe na raznim malonogometnim turnirima, (u Ivancu i dr.).

Športsko društvo Lobor, odnosno nogometni klub Lobor kao ustrojstveni oblik svoju osnovu djelatnost igranja nogometa obavlja na nogometnom igralištu u Cukovcu u Loboru, na igralištu minimalnih dimenzija za nogomet po širini od 48 x 96 m, te je nužno potrebno proširenje terena igrališta. Uz nogometno igralište izgrađene su manje svlačionice. Navedeni športski objekti udaljeniji su od mjesta, od Lobora oko 2 km, u šumskom predjelu neposredno uz prometnicu Lobor – Stari Golubovec. Vlasnik zemljišta na kojem su izgrađeni športski objekti su Hrvatske šume, dok je NK “Lobor” ugovorni korisnik na neodređeno vrijeme.

Značajniji datumi:

  • Tradicionalni susret veterana i seniora prvu nedjelju nakon završetka službenog prvenstva ligaškog natjecanja seniora (uglavnom u lipnju mjesecu)
  • Susret veterana NK “Lobor” i NK “Omladnica” iz Jurketinca, dva put godišnje (jedanput kod njih i jednom kod nas).

Uz igralište u Cukovcu, na području Općine Lobor nalazi se još nekoliko sportskih objekata. U sklopu Osnovne škole F.H. Kiša nalazi se sportska dvorana u kojoj se održava nastava tjelesnog odgoja, a u ostalo vrijeme služi za rekreaciju mještana i za održavanje raznih događanja. Pored dvorane nalazi se asfaltirano i ograđeno igralište s tribinama. Još jedno školsko igralište nalazi se u Petrovoj Gori.

Za ljubitelje motornih sportova na raspolaganju je off-road staza na kojoj se kroz godinu održavaju razna natjecanja u organizaciji AMK “Off road” Lobor.

U Markušbrijegu sportski entuzijasti mogu posjetiti bajere i ribičku kućicu te se pridružiti ribolovu u ŠRD “Pastrva” Lobor. Neposredno pokraj ribiča smješteno je i travnato malonogometno igralište koje održava ŠD “Vihor” Vinipotok.


Prioriteti razvoja sporta u Loboru:

  • komunalno što bolje opremiti postojeće športske objekte (struja i voda)
  • poboljšati osnovne uvjete sportskih objekata po prostornim sanitarno-higijenskim uvjetima, te uvjetima po sigurnosti sportaša, a koje nalaže sustav natjecanja
  • unaprijediti amaterski sport u Loboru
  • stvaranje osnovnog preduvjeta za postizanje boljih sportskih rezultata
  • omogućiti bavljenje sportom većeg broja ljudi
  • stvaranje osnovnih pretpostavki dugoročnijeg opstojanja sportskog društva
  • preventivno sprječavanje mogućnosti ponovnog gašenja sportskog društva u Loboru.