Dobrodošli na svečanu dodjelu nagrada za “Hrvatski književni putopis” u sklopu 8. Dana Franje Horvata Kiša – tim riječima sve prisutne je 4. listopada 2014. u društvenome domu u Loboru pozdravio poznati dramski umjetnik Dubravko Sidor.

Ova manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije, Općine Lobor, Hrvatske pošte d.d. te u organizaciji kulturno-znanstvene udruge Kajkavsko spravišće iz Zagreba i udruge za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš iz Lobora. Ime je manifestacija dobila po pripovjedaču i putopiscu iz razdoblja moderne, Franji Horvatu-Kišu, koji je u Loboru rođen prije 138 godina.

Dani Franje Horvata Kiša započeli su dan prije, 3. listopada, kada je obilježeno 105 godina postojanja pošte u Loboru. U poštanskom uredu tog je dana bio u upotrebi prigodni žig. U osnovnoj školi putopisni sat na temu povijesti pošte održao je Ivan Drašković, tajnik filatelističkog društva “Zaboky”, a prigodni letak pripremio je Vladimir Matejaš, predsjednik udruge za kulturno stvaralaštvo “Zagaj”. Također je otvorena i filatelistička izložba s likovnim radovima učenika, starim razglednicama Lobora i poštanskim markicama. Loborom je šetao i poštar, koji je bio odjeven u originalnu uniformu poštara iz kraja 19. stoljeća.

U subotu, 3. listopada, profesorica dr. sc. Božica Pažur podsjetila je na početku biranim riječima na sudionika Dana FHK Borisa Szutsa, koji je nažalost nedavno preminuo. Na ovogodišnji natječaj za hrvatski književni putopis pristigli su brojni radovi, koje je razmatralo povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Joža Skok, dr. sc. Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i Darko Raškaj. Troje autora nagrađeno je ravnopravnim nagradama, odnosno najbolji ovogodišnji putopisi su:

  • Denis Peričić, “Trigrad”
  • Božica Jelušić, “Pjesnik u Kruškogradu”
  • Ivan Kutnjak, “Književni Hodoris Megimurski”.

Uz središnji program “Hrvatski književni putopis” predstavljene su knjige dvojice suvremenih putopisaca – Radovana Brlečića, “Istarski puti opet i iznova”, i Tomislava Marijana Bilosnića,”Mediteranski putopis”. Cijelu svečanost svojim je nastupom uljepšala Elena Kleflin uz pratnju tamburaške sekcije Kulturno-umjetničkog društva Lobor.

-Lobirajmo za Lobor i za Lobor kao središte putopisa, dakle dobrodošli u Lobor i dogodine, hvala – tim riječima manifestaciju je zatvorio voditelj Dubravko Sidor.

Autor teksta: Vladimir Matejaš
2014_pozivnica-i-program